Image

‘Op je plek in de zorg’ van start in de gemeente Leiden! 

Deel dit artikel op
Een woon-, leer- en werktraject waarin statushouders en studenten zich voorbereiden op een baan in de zorg. Het is uniek en vanzelfsprekend tegelijk. Uniek vanwege de stevige samenwerking tussen vier verschillende Leidse organisaties. Vanzelfsprekend omdat Leiden historisch gezien altijd al ‘de stad van vluchtelingen’ is geweest. 

Stad van vluchtelingen

Al in de zestiende en zeventiende eeuw vestigden zich veel vluchtelingen in onze Sleutelstad: Hugenoten uit Frankrijk en vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden. Een plaats bieden aan mensen die door oorlog en geweld op de vlucht zijn zit diep in het DNA van onze stad. Vandaag de dag bieden we dan ook een veilig onderdak aan zo’n 700 mensen die vanuit de oorlog in Oekraïne zijn gevlucht. Daarnaast vangen we nog ongeveer 500 asielzoekers uit andere landen op. 

Wonen, leren, werken én een bestaan opbouwen

In het woon-, leer- en werktraject ‘Op je plek in de zorg’ bieden we statushouders de kans om via een vooropleiding, een mbo-zorgopleiding te volgen. Ook krijgen zij een woning in een voorheen leegstaand gebouw van Alrijne Zorggroep. De deelnemers gaan na afronding van hun mbo-1 of mbo-2 opleiding aan de slag in de zorg. Met de deelnemende werkgevers is een baangarantie afgesproken. Het doel is dat zij hiermee een bestaan en een sociaal leven in Leiden kunnen opbouwen. Studenten uit Leiden en omgeving kunnen ook deelnemen aan dit traject. Zij beginnen direct aan de mbo-zorgopleiding na de zomervakantie in 2024 en krijgen na het behalen van hun diploma ook een baan.

Een veelbelovende combinatie van kansen

Het feit dat met ‘Op je plek in de zorg’ het mes aan meerdere kanten snijdt, maakt dat Alrijne Zorggroep, mboRijnland, VluchtelingenWerk Nederland en Gemeente Leiden deze stevige samenwerking zijn aangegaan. Om de zorg goed en betaalbaar te houden wordt namelijk gezocht naar gekwalificeerd personeel. Het creëren van woningen, juist voor statushouders en studenten, is een minstens zo grote uitdaging. Het feit dat zij ook nog een opleiding in de zorg kunnen volgen, maakt deze veelbelovende combinatie van kansen compleet.

Onderling vertrouwen en gevoel van urgentie

Wat de deelnemende partnerorganisaties bindt, is onderling vertrouwen. Al ver voor er harde afspraken waren over het woon-, leer- en werktraject ‘Op je plek in de zorg’, namen we samen het initiatief met de verandering van een leegstaand gebouw van Alrijne Zorggroep. Juist door niet alleen te denken en te praten, maar door óók te doen, kreeg het plan vorm. Gevoel van urgentie is de andere gezamenlijke drijvende kracht: voldoende medewerkers in de zorg, het creëren van meer woningen en de integratie van statushouders in Leiden. 

We houden je op de hoogte

Op dit moment vindt de werving van deelnemers aan ‘Op je plek in de zorg’ plaats. Binnenkort start hun vooropleiding en verhuizen zij naar hun nieuwe woning. In de loop van volgend jaar gaan zij van start met hun mbo-opleiding. Ik heb het volste vertrouwen in ons gezamenlijke Leidse initiatief. Via deze nieuwsbrief houden we je regelmatig op de hoogte van hoe het gaat. 

Julius Terpstra

Wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn
Gemeente Leiden