Image
Malak, Alaa, Semhar en Kamal

Enthousiaste deelnemers Op je plek in de zorg aan het woord

Deel dit artikel op
Malak, Alaa, Semhar en Kamal zijn statushouders, met elk hun eigen, unieke verhaal. Er is één ding wat hen bindt: alle vier nemen ze deel aan Op je plek in de zorg. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertellen zij over hun ervaringen tot nu toe én over hun toekomst in de zorg én in Leiden.
Op je plek in de zorg is een initiatief van de gemeente Leiden, Alrijne Zorggroep, mboRijnland en VluchtelingenWerk Nederland. De deelnemers volgen een vooropleiding, daarna een praktijkopleiding (mbo1 en mogelijk daarna mbo2) en krijgen daarna een baan in de zorg. Bovendien komen alleenstaande deelnemers in aanmerking voor een eigen studio, in een voormalige ziekenhuisvleugel van Alrijne.

Malak Kishani

Leeftijd: 21 jaar
Komt uit: Syrië

Malak vluchtte drie jaar geleden samen met haar ouders, haar broer en haar zus uit Syrië. Nadat ze lange tijd verbleef in het AZC, is ze inmiddels gestart met haar vooropleiding en woont ze sinds eind december in haar eigen studio in Leiden.
‘Ik ben super dankbaar voor de kansen die Op je plek in de zorg mij geeft. De vooropleiding is leuk en leerzaam, we hebben een hele goeie en lieve docent. Ik heb genoten van de Meeloopdag in het Alrijne Verpleeghuis. Ik kon meekijken met hoe een medewerker de bewoners helpt. En ik mocht een beetje helpen met de voorbereidingen. Mijn studio vind ik heel fijn. Ik voel me er ook veilig, bij de receptie zit de security. Leiden is een mooie stad en ik wil er graag nieuwe vrienden maken. De gemeente helpt ons heel goed met wonen en leren. Ik heb eerder ook al gewerkt bij C&A. Ik heb daar veel contacten met collega’s gelegd. Sommigen zijn inmiddels vriendinnen. Ook leer ik steeds beter Nederlands door het contact met klanten. Ik wil graag bijdragen aan de zorg voor mensen. Ook aan hun levensstijl, met gezond eten en bewegen. En ik wil zover mogelijk komen in dit vak. In het verpleeghuis is het wel even wennen hoor. In Syrië is het zo anders: daar zorgt de familie gewoon thuis voor oude mensen.’

Alaa Alsahou

Leeftijd: 23 jaar
Komt uit: Syrië

Ook Alaa vluchtte uit Syrië, samen met haar man en hun eerste zoontje. Dat is alweer bijna vier jaar geleden. Alaa is inmiddels druk met haar vooropleiding en woont samen met haar gezin in een woning in Leiden.
‘In Syrië waren door de oorlog de scholen lange tijd dicht. Daarom heb ik geen opleiding kunnen volgen. Ik ben dus heel blij dat dat hier in Leiden wel kan. En dat ik er goed bij geholpen word. Ik probeer na de mbo1 en mbo2 opleiding dan ook verder te studeren. Ik ben klassenassistent geweest en ik hou van de zorg. Ik wil graag oude mensen helpen gezond te blijven. De kans die ik krijg om via Op je plek in de zorg deze opleiding te volgen is heel mooi én handig. De docent is ook heel aardig, ik leer veel over gezondheid, over zorg in Nederland en hoe je het beste mensen kunt helpen. Leiden is een mooie stad, je hebt hier alles. Ik woon in een rustige wijk en ken er veel mensen. Het zijn hier lieve mensen en dat maakt me blij. Soms gaan we ook samen koffiedrinken. Ik doe dat bijvoorbeeld ook met mijn taalcoach. Ik wil graag de Nederlandse taal nog beter leren.’

Semhar Beraki Abraha

Leeftijd: 19 jaar
Komt uit: Eritrea

Als deze nieuwsbrief in februari verschijnt, is ook Semhar net verhuisd naar haar nieuwe studio. Ze vluchtte drie jaar geleden met haar familie vanuit Eritrea naar Nederland en is enthousiast over haar opleiding en over Leiden.
‘De opleiding is heel leuk. Ik wil graag oudere mensen helpen. Hun haren mooi maken, hun nagels lakken, samen theedrinken enzo. Ik wil helemaal door naar mbo4. Want als je in de zorg goed bent in je vak, kun je ook met een dokter overleggen wat goed is voor de mensen waarvoor je zorgt. Ik vind de zorg in Nederland beter geregeld dan in Eritrea. Daar helpen alleen de kinderen hun ouders. Als je ziek bent komt de dokter, er zijn geen andere professionals. Dat is lastig voor ouderen die geen kinderen hebben. Zij ontvangen weinig tot geen hulp. Leiden is een leuke stad met aardige mensen, er is geen criminaliteit. Een goeie vriend van mij is Nederlands, hij helpt mij naast mijn opleiding ook met de Nederlandse taal. Ik heb ook vrienden in Rotterdam en Amsterdam. Twee Nederlanders en wat mensen uit Eritrea. Als je zelf actief bent, kun je makkelijk contact maken met mensen. Je moet gewoon veel praten en lachen met ze.’

Kamal Haidar

Leeftijd: 58 jaar
Komt uit: Syrië

Kamal is inmiddels vier jaar in Nederland. Hij woont samen met zijn vrouw en twee dochters in een woning in Leiden. Een vrouwenhuishouding dus, want - zoals hij zelf lachend zegt - in Syrië heb je nu eenmaal meer vrouwen dan mannen. Opvallend is hoe goed Kamal de Nederlandse taal beheerst.
‘Sanne is onze begeleider. Zij is goed en behandelt ons met respect. Dus behandelen wij haar ook respectvol. Leiden is een mooie stad. Wel jammer dat mijn buren veel afval op straat gooien, dat moet beter. Elke woensdag ga ik tussen de middag naar het buurthuis om samen te eten. De vegetarische soep is er erg lekker! Nederlanders zijn beste mensen, ik voel me welkom hier. Maar Nederlands is wel een moeilijke taal hoor. Ik hou van het humanitaire in de zorg, het menselijke. Wij zijn geholpen bij onze opvang in Nederland, dus wil ik nu graag ook Nederlanders helpen. Ik ben bijvoorbeeld vrijwilliger in de fietsenloods en in het bejaardenhuis, waar de verpleegsters heel aardig zijn. Ik wil mijn mbo1 diploma halen en daarna in het verpleeghuis werken tot mijn pensioen. Mijn zoon in Syrië zit overigens ook in de zorg, hij is kinderarts. Hij probeert aan de slag te gaan in Duitsland. Maar dat kost veel geld, tijd en moeite om alle papieren daarvoor te regelen. Ik hoop dat het hem lukt.’